Avoin, vihreä kunta voisi noudattaa Euroopan neuvoston ja Europarlamentin suosituksia jo nyt mikroaaltosäteilyn vähentämiseksi, vaikkei Suomen kovakorvainen hallitus noudatakaan. Tässä yleisönosastojuttuni:

ILTALEHTI 4.10.2012 - Matalan säteilyn ekokylä

Melkein kaikessa Suomi yrittää olla mallioppilas ja noudattaa kaikkia Euroopasta tulevia ohjeita. Säteilyn suhteen Suomi viis veisaa, sillä täällä kumarretaan yhä langattoman teknologian tuottajia.

Sain tänään uunituoreen kirjan "Kun säteily satuttaa". Suora lainaus siitä:
"Euroopan neuvosto on antanut keväällä 2011 sähkömagneettisten kenttien potentiaalisista vaaroista suosituksen. Suosituksessa todetaan, että jäsenvaltioiden pitäisi ryhtyä erityistoimenpiteisiin sähköherkkien henkilöiden suojelemiseksi muun muassa siten, että perustettaisiin alueita, joissa langattomat verkot eivät toimisi. Euroopan neuvosto suosittelee myös säteilyn raja-arvojen laskemista tuntuvasti nykytasoa alhaisemmiksi sekä erityisesti lasten ja nuorten suojelemista pitkäaikaiselta säteilyaltistukselta. Nähtäväksi jää, miten Suomi Euroopan neuvoston jäsenvaltiona ryhtyy toteuttamaan suositeltuja toimenpiteitä." (Marjukka Hagström, OTM, VTM)

Näitä suosituksia voisi ryhtyä soveltamaan jo kuntatasolla, mikäli tahtoa löytyy. Matalan säteilyn ekokylä voisi olla nääntyville maaseutukunnille todellinen uudisasukkaiden houkutin.

Eva Jansson
Kuru

Sivun alkuun
--------

Miksi Suomi roikkuu Euroopan neuvostossa ellei hallituksemme välitä noudattaa neuvoston suosituksia? Usein kuulee väitteen, ettei mikroaaltosäteilyn haitoista olisi tarpeeksi näyttöä, ja että tutkimusta tarvitaan vielä lisää. Euroopan ympäristövirasto on koonnut yli 2000 tieteellistä tutkimusta yhteen www.bioinitiative.org ja varoittanut langattoman tekniikan vaaroista.

Sekä Euroopan neuvosto että Europarlamentti ovat sitä mieltä, että nykyiset tutkimusnäytöt riittävät varoittamaan ihmiskuntaa langattoman tekniikan terveyshaitoista. Monet sairaudet kuten syöpä ja diabetes räjähtävät kansanterveydellisiksi ongelmiksi puhumattakaan sähköherkkyydestä, josta kärsii arviolta 35 miljoonaa eurooppalaista. Monet yksittäiset maat kuten Ranska, Italia, Israel, Liechtenstein, Belgia, Sveitsi, Itävalta ovat ryhtyneet rajoittamaan mikroaaltosäteilyä monin eri tavoin. Israel on kieltänyt 4G-tekniikan kokonaan, Ranskassa lapsille ei saa enää markkinoida kännyköitä, moni masto on kaatunut kansalaisten valituksista, monissa maissa mikroaaltosäteilyn tasoja on laskettu murto-osaan entisestään, mastot sijoitettu kaupunkien ulkopuolelle jne. Saksan hallitus suositteli jo 2007 lankatekniikkaa langattoman asemesta. Kirjastoista ja kouluista on poistettu wlaneja ihmisten valitettua niiden aiheuttamasta päänsärystä, unettomuudesta, vapinasta jne.

Monessa maassa mastoista on kansalaisille avoin rekisteri, miksei meillä? Naapurin saunasta voi valittaa, mutta lähimastosta ei saa edes tietoja!

Euroopan neuvosto ja Europarlamentti suosittavat varjelemaan erityisesti herkkiä kohteita kuten kouluja, sairaaloita, päiväkoteja ja vanhainkoteja. Suomessa juuri niiden katoille rakennetaan kännyköiden tukiasemia! Teleoperaattori saa kätevästi yhdellä sopimuksella kunnan kanssa monta kattoa tukiasemilleen, eikä edes kouluille tarvitse kertoa mitään!

Järkyttävää. Kunta voisi aivan hyvin tiedottaa etukäteen teleoperaattorin aikeista tukiasemien suhteen. Miksei yva- menettelyä käytetä (ympäristövaikustusten arviointi ja naapurien sekä asianosaisten kuuleminen)? Avoin, vihreä kunta voisi halutessaan olla avoin sekä asukkailleen, että ottaa huomioon Euroopan neuvoston ja Europarlamentin suositukset. Molemmat demokraattiset instituutiot ovat tarkoin harkinneet sitä, joko tieteellistä tutkimustietoa langattoman tekniikan haitoista on jo tarpeeksi. Näiden mielestä haitoista on jo tarpeeksi tieteellistä tietoa. Mikroaaltosäteilyn haitat on minimoitava ja herkkiä yksilöitä kuten lapsia on suojeltava. Ihmiskokeita ei enää tarvita, haitat on osoitettu tieteellisesti. Tarvitaan vain hyviä lankateknisiä ratkaisuja sekä informaation lisäämistä: matkapuhelin on nimensä mukaisesti vain matkapuhelin tarvittaessa, ja pääosin käytetään lankapuhelinta.

Myös muu datansiirto pitää saada kaapeliin maan alle mahdollisimman pian. Avoin, vihreä kunta pyrkii tähän ja kuulee asukkaitaan sekä pyrkii edistämään valokaapelin vetämistä kaikkiin asumuksiin sekä mastoihin kohtuuhintaisena. Datan siirto ilmateitse vahingoittaa kaikkia eläviä olioita ja tuhlaa sähköä. Kestävä ratkaisu on valokaapeli.

Sivun alkuun
--------

KURUN LEHTI 23.8.2012 - Missä kaapeliyhteistyö?

Aamulehti kertoi 14.8.2012 miten sähköverkkoyhtiö Elenia ja Pohjois-Hämeen puhelin tekevät yhteistyötä Vilppulassa. Kun sähkökaapeli vedetään ilmatolpista maahan, on tietysti järkevää laittaa samaan vakoon myös teleyhtiön valokaapeli. Näin molemmat yhtiöt voivat säästää kuluissa, koska kumpikaan kaapeli ei kai itsessään maksa maltaita, vaan se kaivurimies.

Kurun Niemikylässä sähköverkkoyhtiö Elenia (entinen Fingrid) aikoo laittaa ilmajohdot maan alle, ja ehdotti yhteistyötä Pohjois-Hämeen Puhelimelle. Valtio velvoittaa teleyhtiöt tuomaan valokaapelin kaikkien kansalaisten saataville vuoteen 2015 mennessä. Pohjois-Hämeen Puhelin on tiedottanut jatkuvasti valokaapelin eduista, mutta kurulaiset eivät ole innostuneet tulevaisuuden tekniikasta, vaan ilmeisesti tyytyvät pätkivään mokkulointiin. Eikö kukaan kaipaa edes parempaa tv-kuvaa? Eikö kukaan ole kuullut langattoman tekniikan haitoista? Teknisesti hyvä ja terveydelle haitataton tiedonsiirto toteutuu valokaapelilla, joten jokaisen suomalaisen pitäisi vaatia sitä omaan taloonsa, vaikka hinta alkuun kirpaiseekin.

Nyt ollaan pattitilanteessa. Iso sähköverkkoyhtiö Elenia aikoo laittaa ilmajohtoja maahan Kurun Niemikylässä (ilmeisesti tarve on viitisen kilometriä, tämä oli vain arvaus), ja yhtiö on pyytänyt Pohjois-Hämeen Puhelinta mukaan. Miksei meidän oma puhelinyhtiömme lähde mukaan yhteistyöhön? Mikäli kaksi kaapelia pannaan maahan, niin toki olisi järkevintä tehdä se yhdessä kuten nämä firmat jo tekevät Vilppulassa.

Olisi sulaa hulluutta yrittää vetää valokaapelia maahan enää myöhemmin, kun Elenia kaivaa pian vakoa sähkökaapelille. Sähkö/teletolpat ovat kai firmojen yhteisiä, onhan niissä kaksi johtoa. Mikäli nämä johdot kaivetaan maahan eri aikaan, niin laskun maksaa kuluttaja.

Toivottavasti edes Ely-keskus puuttuu tähän soppaan kuin myös toimittajat. Kurulaisten olisi syytä tiedostaa valokaapelin edut. Sekä EU että Euroopan Neuvosto ovat kehottaneet jäsenmaitaan vähentämään kansalaistensa mikroaaltoaltistusta. Telemastojen ilmateitse välittämästä datasta suurin osa pitää saada maan alle eli valokaapeliin. Koska Suomen hallitus ei kuuntele EU:n ohjeita, niin edes median ja kansalaisten pitäisi valvoa omaan terveyteensä kohdistuvia asioita.

Miksei kaapeliyhteistyö toimi Kurussa kuten Vilppulassa? Toivon vastauksia kaikilta tahoilta.

Eva Jansson
Kuru

Sivun alkuun
-------------

KURUN LEHTI 19.7.2012 - KAAPELEITA, KIITOS

Elenia-verkko Oy aikoo vetää sähkökaapelia maahan ainakin Niemikylään, ja tämä on erittäin hyvä uutinen. Kurussa on kärsitty todella pitkistä sähkökatkoista. Elenian kirjeessä ei tosin kerrota aikataulusta sanaakaan, joten uskaltaako tätä ihanuutta odottaa tämän kesän aikana?

Meilasin äsken sekä Elenialle että Pohjois-Hämeen puhelimelle kysymyksen: teettekö yhteistyötä? Mikäli kaivuri avaa maata sähkökaapelille, niin eikö samaan vakoon saisi myös valokaapelin?

Kurulaiset ovat suhtautuneet välinpitämättömästi valokaapeliin, vaikka sen tuomat edut ovat selviä: 100 megan laajakaista, häiriötön tv-kuva, langattoman säteilyn vähentyminen (mikäli ihmiset tietäsivät miten pahasti langaton säteily vaikuttaa elolliseen olioon, niin valokaapelia tilattaisiin oitis.) Vain valokaapeli tuo häiriöttömän tiedonsiirron säistä riippumatta. Ei ilmastonmuutosta ole peruttu, vaan myrskyjä riittänee jatkossakin. Tervetuloa kumpikin kaapeli, mieluiten samalla kertaa!

Kaapeliyhteistyötä odottaen
Eva Jansson
Niemikylä

Sivun alkuun
------------

TURUN SANOMAT 9.7.2012 - Oletko ympäristösairas, kenties sähköherkkä?

Vihdoin Suomessakin on havahduttu siihen ikävään tosiasiaan, että ympäristösairaudet lisääntyvät täällä räjähdysmäisesti kuten muuallakin länsimaissa. EU on todennut saman jo aiemmin, mutta Suomi herää hiljalleen. Työterveyslaitos, Säteilyturvakeskus ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat perustaneet yhteisen ryhmän pohtimaan asiaa.

Ympäristösairaat saanevat piakkoin EU:n avulla oman diagnoosinsa niin ettei tarvitse enää hullun papereilla hakeutua eläkkeelle. Ympäristösairaita ovat sähköherkät, hajuste- ja kemikaaliherkät sekä hyvin samankaltaisista oireista kärsivät homesairaat, ääni- ja valoherkät.

Monien oireet ovat samantapaisia yleisoireita kuten kasvojen punotusta, päänsärkyä, uupumusta, sydänoireita, iho- ja limakalvoärsytystä, pahoinvointia, huimausta, tinnitusta, unihäiriöitä ... Aistit ovat niin kuormittuneita jostakin ärsykkeestä ettei enempää kestä. Kauan sitten Ruotsissa tutkittiin kemikaaliherkkiä ja todettiin etteivät he ole varsinaisesti sairaita, vaan että heidän aistikynnyksensä on muita matalampi. Olen haastatellut monia sähkö/säteilyherkkiä ja olemme aika yksimielisiä siitä, että sähkö/säteilykenttien tunteminen on jokin aisti. Monilla eläimillä, jopa peuroilla ja lehmillä on magneettiaisti, ja ilmeisesti osalla ihmisistä on myös magneettinen aisti. Onkohan meillä säteilyherkillä säteilyaisti, sillä emme jaksa elää jatkuvassa säteilypommituksessa, vaan monet meistä olisivat valmiita muuttamaan mihin tahansa reservaattiin ilman mastojen aiheuttamaa mikroaaltosäteilyä.

Monien oireita on vähätelty, vaikka potilas on voinut selkeästi kertoa oireidensa liittyvän esim. sähkö- tai säteilyaltistukseen, hometaloon tai kemikaaleihin. Monilla ihmisillä yksi piina on johtanut toiseen, joten moni nykyinen sähköherkkä onkin entinen homeherkkä tai kemikaaliherkkä.

Suomen viranomaiset puhuvat vielä hyvin varovasti "ympäristöyliherkistä" vaikka suuri osa väestöstä on jo niin vakavasti sairaita, etteivät he palaa enää ikinä työelämään. Pelkästään sähköherkkiä on jokaisessa länsimaassa jo 5-10 %. Heillä on vaikeuksia selvitä nykyisillä työpaikoilla ja/tai kotonaan kännyköiden, tietokoneiden tai lähimastojen loimotuksessa. Vakavasti sähköherkkiä tai säteilysairaita on vähintään 0,2 % väestöstä. Suomessa olisi täten vähintään 300 000 sähköherkkää sekä ainakin 25 000 erittäin vaikeasti sähkö/säteiysairasta. Kun Sähköherkkien potilasjärjestössä ei ole näinkään monta jäsentä, niin on syytä kysyä, missä tilastoissa nämä todella huonovointiset ihmiset piileksivät? Ei kai niiden joukossa, jotka tekevät epätoivoisia tekoja?

Ihmisen, niin lääkärin kuin potilaankin on kovin vaikea uskoa sellaisia havaintoja kuin että kännykkä kuumottaa korvaa, tai että tietokoneesta tulee unettomuutta, energiansäästölampuista päänsärkyä tai hikoilua. Tähän asti ympäristösairaiden mielenterveys on asetettu kyseenalaiseksi. Ei enää. Kyllä piakkoin päänsä joutuvat tutkituttamaan ne, jotka kiivailevat aiheesta "kun minun aistini eivät havaitse mitään, niin ei sinullakaan voi huono olla".

Ympäristösairauksien toimintamekanismia ei ole kai vielä selvitetty, mutta jotenkin kaikissa näyttää olevan kyse aistien ylikuormituksesta.

Itävallan lääkäriliitto julkaisi maaliskuussa 2012 internetissä 17 sivua pitkän suosituksensa sähköherkkien tutkimisesta ja hoidosta sekä säteilysuojaamisesta. Hieno artikkeli löytyy netistä sekä saksaksi että englanniksi. Viranomaisten, lääkärien ja epämääräisesti oireilevien ihmisten on syytä lukea Itävallan lääkäriliiton ohjeet sähköherkkyyden tunnistamiseen.
http://electromagnetichealth.org/wp-content/uploads/2012/04/EMF-Guideline.pdf

Suomeksi tietoa löytyy esim. kirjasta Erja Tamminen: Langaton teknologia ja terveys.

Eva Jansson

Sivun alkuun
--------

Aamulehti 18.5.2012 - 4G - ei kiitos!

Tehoministeri Krista Kiuru (sd.) on saanut paljon kehuja ja aiheesta. Nyt hän tuntuu käyvän ylikierroksilla vaatiessaan kattavaa 4G-verkkoa koko maahan. Olisiko kannattanut pysähtyä ajattelemaan asiaa? Suomeen on juuri saatu kattava 3G-verkko, joka toimii hyvin kaikkialla. Samalla teleoperaattoreita yritetään saada rakentamaan tähän harvaan asuttuun maahan valokaapeliverkko joka torppaan. Senkin rakentaminen takkuaa pahasti. Maaseudun ihmiset eivät näe paljonkaan hyötyä edes 100 megan valokaapeliverkossa. Miksi kukaan haluaisi 10 megan langattoman yhteyden? Epävarmaa puolivälin tekniikkaa, joka takkuaisi säähäiriöiden takia tuon tuosta?

Eikö olisi parasta satsata kaikki varat kunnolliseen valokaapeliin eikä pakottaa operaattoreita väliaikaiseen tekniikkaan? Onko ministeri Kiuru tietoinen siitä, että ainakin Israel on kieltänyt 4G-mastot kokonaan terveyshaittojen vuoksi? Eikö ministeri Kiuru tiedä sitä että langaton tekniikka aiheuttaa terveyshaittoja? 4G-tekniikka on erityisen haitallista sähkö- ja säteilyherkille sillä sen säteily tunkeutuu läpi puiden ja puskien. Minkä takia tätä erityisen haitallista mikroaaltosäteilyä pitäisi levittää kaikkialle?

Viisas ministeri sanoisi että nyt kaikki valtion avustukset pannaan valokaapeliin ja stop 4G-verkolle. Minä en halua 4G-verkon läpitunkevaa säteilyä kotiini.

Eva Jansson
Kuru

Sivun alkuun
--------------

Iltalehti 7.5.2012 - Kännykkätutkimus pulassa

Tekes on lopettanut suuren erurooppalaisen kännykkätutkimuksen rahoituksen koska "tutkimuksesta ei saada suoraa kaupallista hyötyä". Cosmos-projektin tarkoituksena on selvittää kännykän mahdollisia terveyshaittoja noin 200 000 hengen otoksella Euroopassa. Tutkimuksessa seurataan ihmisten kännyköintiä operaattorilta saatavien tarkkojen käyttötietojen perusteella ainakin 15 vuotta. Suomessa tutkimus alkoi 2009 ja jo nyt rahoitus uhkaa loppua. Kansainvälisessä Cosmos-tutkimuksessa on mukana 15 000 suomalaista koehenkilöä, ei siis ihan vähän.

On todella häpeällistä ettei Suomen säteilyturvakeskus eli Stuk saa tarvitsemaansa tutkimusmäärärahaa, vaan joutuu "raapimaan rahoitusta kasaan" kuten Stukin tutkimusprofessori Anssi Auvinen kuvaa. Rahaa tarvittaisiin nyt noin 100 000 euroa vuodessa, ja myöhempinä vuosina riittäisi tätäkin vähemmän, kertoo professori Auvinen eri lehdissä.

Suomessa on jo nyt 120 000 muistisairasta ja lisää tulee 13 000 joka vuosi. Paljonko heidän hoitamisensa maksaa? Mikäli jokainen muistisairas antaisi tutkimukseen yhden euron vuodessa, niin Cosmos-tutkimus voisi jatkua.

Entäpä aivokasvaimet? Niitä leikataan nykyään kuulemma aivan liukuhihnalta. Eikö Suomella ole varaa tutkia kännykän mahdollisia terveyshaittoja? Onko Suomella varaa hoitaa 120 000 muistisairasta ynnä aivokasvaimet, rajusti lisääntyneet syöpätapaukset, lasten ADHD sekä monia muita sairauksia? Eikö yksikään ministeri osaa laskea budjettiimme pikkusummaa 100 000 euroa vuodessa tutkimukseen?

Maailmalla on tutkittu mikroaaltosäteilyä jo niin paljon että Europarlamentti, Euroopan Neuvosto, WHO jne. suosittavat ainakin lapsia välttämään kännykkää. Tuhannet tutkimukset ovat osoittaneet kännykän käytön olevan haitallista. Luuleeko Suomen hallitus muistisairaiden, syöpäsairaiden jne. paranevan vaikenemalla?

Eva Jansson
Kuru

Sivun alkuun
--------------

Turun Sanomat 25.4.2012 - Muistisairaudet

Samalla viikolla uutisista kuultiin että syövän lisäksi muistisairaudet ovat Suomessa jo kansantauti. Parin päivän kuluttua uutisoitiin siitä että tutkimusten mukaan runsas internetin käyttö surkastuttaa aivoja.

Voi pyhä yksinkertaisuus! Eihän internet sinänsä surkastuta kenenkään aivoja vaan se tapa millä sitä käytetään. Langaton teknologia on todettu jo tuhansissa tutkimuksissa haitalliseksi kaikille eläville eliöille jopa solutasolla. (www.bioiniative.org)

Eivätkö suomalaiset muista edes sitä että Suomen säteilyturvakeskus varoittaa lapsia käyttämästä kännykkää? Jopa Europarlamentti ja Euroopan Neuvosto ovat varoittaneet langattoman teknologian vaaroista.

Suomi on Nokia-huumassaan astunut langattomaan miinaan. Poliitikkomme eivät usko vieläkään että langaton tekniikka pitää vaihtaa langalliseen, muutoin kärväytämme itsemme hengiltä tässä itse rakennetussa mikroaaltouunissa. Vaihtoehto on ollut olemassa jo kauan: lankatekniikka. Internetiin pitää mennä kiinteän yhteyden kautta, ei mokkuloida. Pääasiasiallisena puhelimena käytetään vanhaa kunnon lankapuhelinta. Tulkoon valokaapeli joka torppaan ennen kuin päättäjiemme aivot sumenevat täysin.

Eva Jansson

Sivun alkuun
--------------

6.8.2011 Savon sanomat - Jotkut voivat saada oireita

Kuumottaako kännykkä korvaasi? Aika monella kuumottaa jo, ainakin pitkän puhelun päätteeksi. Moni luulee sen kuuluvan asiaan. Ei kuulu, vaan korvan kuumottaminen on ensimmäinen merkki sairastumisesta sähkö- tai säteilyherkkyyteen.

Monet saavat tietokoneesta samantapaisia oireita, eli kasvoja kuumottaa tai ihoa pistelee.

Joillekin kännykkä tai tietokone aiheuttaa huimausta, heikotusta tai jopa päänsärkyä ja unettomuutta.

Kaikissa länsimaissa jo 5-10 prosenttia väestöstä reagoi johonkin sähkölaitteeseen. Jos meno jatkuu tällaisena, niin kuuden vuoden kuluttua puolet meistä on sähköyliherkkiä. Mitenkäs sitten suu pannaan?

Yhteiskunta lakkaa toimimasta jo kauan ennen sitä, jos ihmiset kieltäytyvät tulemasta töihin langattoman tekniikan kiusattaviksi.

Toisen ihmisen lähellä oleva kännykkä voi olla sietämätön monen metrin päähän, mikäli on herkistynyt sille.

Vakuutusyhtiöt ovat lopettaneet kännykkäsäteilyn aiheuttamien sairauksien korvaamisen jo vuosia sitten. Eli terveydellisiä haittoja ei korvata, mikäli ne johtuvat kännykästä.

Kännykkävalmistajien käyttöohjeissa on suosituksia säteilyn minimoimiseksi. Nokia neuvoo, ettei kännykkää saisi pitää ihoa vasten, vaan muutaman sentin päässä. Siis kännykkä mieluummin laukkuun kuin taskuun.

Suomen Säteilyturvakeskus neuvoo ainakin lapsia välttämään kännykkää ja suosimaan lankapuhelinta.

Eva Jansson

Sivun alkuun
--------------

KURUN LEHTI 31.3.2011 - LASTEN SÄTEILYRISKI

Luin järkyttyneenä, miten Nokia on lahjoittanut älypuhelimia Ylöjärvelle Veittijärven kouluun. Älypuhelimet säteilevät vielä enemmän kuin tavalliset kännykät! Eikö kukaan ole kuullut varoituksia kännyköistä? Suomen Säteilyturvakeskus varoittaa lapsia käyttämästä kännykkää www.stuk.fi

EU kehottaa kaikkia ihmisiä vähentämään säteilykuormitustaan. Saksan hallitus varoitti kaikesta langattomasta tekniikasta jo vuonna 2007. Vakuutusyhtiöt ovat lopettaneet kännykkäsäteilystä johtuvien sairauksien kuten syövän ja aivokasvainten korvaamisen jo vuosia sitten. Kännykänvalmistajat, kuten Nokia, kehottavat pitämään kännykkää irti kehosta eli muutaman sentin päässä. Lukekaa käyttöohjeet!

Kännykkäsäteily voi aiheuttaa syöpää, aivokasvaimia, unettomuutta, ylivilkkautta, päänsärkyä, korvan tai kasvojen punotusta, tasapainovaikeuksia jne. Lapsen kehittyvä hermosto sekä aikuista pienempi pää ovat alttiimpia säteilyn haitoille kuin aikuisen keho.

Yksi kännykästä johtuva sairaus on huimaa tahtia lisääntyvä sähköyliherkkyys. Jo nyt 5-10 % länsimaiden asukkaista on sähköyliherkkiä ainakin jollekin sähköiselle laitteelle. Ellei mikroaaltosäteilylle altistusta vähennetä, niin kuuden vuoden kuluttua puolet väestöstä on sähköyliherkkiä. Näin ei voi käydä, sillä yhteiskunta lakkaa toimimasta jo kauan ennen tätä, kun suuri osa ihmisistä ei voi enää tulla töihin eikä minnekään, missä on muiden kännyköitä.

Haluaako Suomi säteilyttää nuorisonsa työkyvyttömiksi? Älypuhelinten antaminen koululaisille on aivan vastuutonta. Ylöjärvellä asuva säteilytutkija Mikko Ahonen on yrittänyt valistaa kouluja mikroaaltosäteilyn haitoista. Lasten suojelu säteilyn haitoilta on vanhempien vastuulla

Lisätietoa aiheesta: http://www.sahkoailmassa.fi
http://www.eloverkanslig.se
http://beyondradiation.blogs.com/

Eva Jansson
Kuru

Sivun alkuun
--------------

ILTALEHTI 29.3.2011 - KUUMOTTAAKO KORVAASI?

Kuumottaako kännykkä korvaasi? Aika monella kuumottaa jo, ainakin pitkän puhelun päätteeksi. Moni luulee sen kuuluvan asiaan. Ei kuulu, vaan korvan kuumottaminen on ensimmäinen merkki sairastumisesta sähköyliherkkyyteen ja/tai säteilyherkkyyteen.

Monet saavat tietokoneesta samantapaisia oireita, eli kasvoja kuumottaa tai ihoa pistelee. Joillekin kännykkä tai tietokone aiheuttaa huimausta, heikotusta tai jopa päänsärkyä ja unettomuutta.

Kaikissa länsimaissa jo 5-10 % väestöstä reagoi johonkin sähkölaitteeseen, ja jos meno jatkuu tällaisena, niin kuuden vuoden kuluttua puolet meistä on sähköyliherkkiä. Mitenkäs sitten suu pannaan? Yhteiskunta lakkaa toimimasta jo kauan ennen sitä, kun ihmiset kieltäytyvät tulemasta töihin langattoman tekniikan kiusattaviksi. Toisen ihmisen lähellä oleva kännykkä voi olla sietämätön monen metrin päähän, mikäli on herkistynyt sille.

Vakuutusyhtiöt ovat lopettaneet kännykkäsäteilyn aiheuttamien sairauksien korvaamisen jo vuosia sitten. Eli aivokasvaimien haittoja ei korvata, mikäli ne johtuvat kännykästä.

Kännykkävalmistajien käyttöohjeissa on suosituksia säteilyn minimoimiseksi. Nokia neuvoo, ettei kännykkää saisi pitää ihoa vasten, vaan muutaman sentin päässä. Siis kännykkä pois taskustakin ja laukkuun.

Suomen Säteilyturvakeskus neuvoo ainakin lapsia välttämään kännykkää ja suosimaan lankapuhelinta. www.stuk.

Lisätietoa aiheesta: http://www.sahkoailmassa.fi
http://www.eloverkanslig.se
http://beyondradiation.blogs.com/


Kannattaa kuunnella omaa kehoaan ja kokeilla kännykkäpaastoa. Lankapuhelin on keksitty ja se on täysin turvallinen!

Eva Jansson
Kuru

Sivun alkuun
---------------

Iltalehti 25.10.2010 - Kuka puolustaa sähköyliherkkiä?

Meitä on koko ajan kasvava joukko sähköyliherkkiä ja säteilysairaita, jotka toivoisimme edes yhden puolueen tarttuvan aikamme suurimpaan ympäristöuhkaan: kaikkialle levitettävään mikroaaltosäteilyyn. Katsokaa ympärillenne niin näette jokaisella kukkulalla ja koulun katolla langattomia lähettimiä! Luuletteko ettei mikroaaltosäteily vaikuta luontoon eikä ihmisiin, koska se ei näy, ei kuulu, ei maistu eikä haise?

Tutkimusta langattoman tekniikan haitoista on olemassa vaikka kuinka paljon. Vihreistä Heidi Hautala on ymmärtänyt tämän jo kauan sitten. Milloin vihreät uskaltavat avoimesti vastustaa sekä Nokiaa, Soneraa, Elisaa ja muita suuryrityksiä, jotka tahkoavat omistajilleen jättimäisiä voittoja ihmisten ja luonnon kustannuksella?

Kaikissa länsimaissa on jo 5-10 % väestöstä sairastunut langattomien laitteiden sähkömagneettisesta säteilystä. Suomessa asiasta ei edes keskustella, mutta joko vihreiden olisi aika erottua muista puolueista ja ryhtyä puolustamaan ympäristösairaita ihmisiä ja huonovointista luontoa?

Meitä säteilysairaita tulee koko ajan lisää, ja haluaisimme edes yhden matalan säteilyn vyöhykkeen suojaksemme johonkin päin Suomea. Näitä suojavyöhykkeitä on jo Ranskassa ja Italiassa. Missä me voisimme elää rauhassa ilman jatkuvaa mastosäteilytystä?

Eva Jansson
Kuru

Sivun alkuun
---------------

Sammakko kärsii

Eri eliölajien katoaminen tai raju väheneminen on tosiasia. Muuttolintujen määrä on pienentynyt kolmanneksella Euroopasta. Mehiläiskatoa ihmetellään kaikilla mantereilla. Äskettäin julkaisi espanjalainen biologi Alfonso Balmori tutkimuksensa kännykkäsäteilyn vaikutuksesta sammakonkutuun. Hän vei kaksi laatikollista kutua kerrostalon parvekkeelle. Toinen erikoisvalmisteinen laatikko suojasi kutua säteilyltä, mutta toisen laatikon asukit altistuivat talon katolla sijaitsevien neljän lähettimen säteilylle.

Koe kesti kaksi kuukautta. Suojatussa laatikossa kasvaneesta kudusta kehittyi nuijapäitä normaalisti, mutta säteilylle altistetuista nuijapäistä tuli joko omituisen suuria tai pieniä, eivätkä ne liikkuneet kuten terveiden poikasten tulisi liikkua. Ruokakaan ei niitä kiinnostanut. Lopulta säteilylle altistuneista nuijapäistä kuoli 90 %. Viereisessä säteilysuojatussa laatikossa kasvaneista nuijapäistä kuoli vain 4%. Muutoinkin suojatussa laatikossa kasvaneet nuijapäät käyttäityivät ja kasvoivat normaalisti.

Mastosäteilyn vaikutusta eläimiin on tutkittu jonkun verran ja todettu mm. ylhäällä pesivien lintujen saavan tavallista vähemmän poikasia. Ylhäällä pesivät linnut altistuvat maassa pesiviin lintuihin verrattuna enemmän säteilylle. Harmaavarpusten määrä on vähentynyt Euroopan kaupungeissa hälyttävästi, varsinkin mastojen läheisyydessä. Lehmien käyttäytyminen muuttuu lähettimien läheisyydessä, ja maston lähellä syntyneille vasikoille voi tulla harmaakaihia.

Säteilyn vaikutuksesta ihmisiin on paljonkin tutkimusta, joten EU kiristää kännykkäsäteilyn normeja. Suomen Nokialandiassa yritetään viimeiseen asti kieltää säteilyn haitallisuus. Kauanko voimme katsella sivusta kuinka sekä ihmiset että eläimet kärsivät mastosäteilyn takia? Suurin osa ilmassa liikkuvasta säteilystä on turhaa, sillä saman datan voisi lähettää kaapelissakin. Jokaisen luonnonsuojelijan pitäisi vaatia ilmateitse välitettävän datan siirtämistä maan alle valokaapeliin mahdollisimman pian. Valokaapeli suojelee sekä ihmisiä että eläimiä.

Eva Jansson
Kuru

Sivun alkuun